A csipkebogyó tea készítése

Megfázás ellen sokan sok módszerre esküsznek. Forró fürdő, hagyma evés, izzadás, sok folyadék, szinte mindent lehet hallani. Egy viszont majdnem mindenkinél közös, a csipkebogyó tea. Tagadhatatlan, hogy ez a régi népi ital az egyik legjobb gyógyír meghűlés ellen, és még finom is. Több különböző készítményt lehet látni a boltok polcain, de legyünk körültekintőek, hogy mit is vásárolunk. Ha tehetjük, tartsunk otthon egy kisebb adag természetből szedett csipkebogyót, az a legbiztosabb. De hogyan is készítsük el a csipkebogyó teát?

Elkészítés

Többféle módszerrel találkozhatunk, ám nem mindegyik egyformán hatásosan használja ki a csipkebogyó pozitív hatásait. A fogyasztás előtt körülbelül 8-10 órával áztassunk be langyos vízben egy evőkanálnyi csipkebogyó húst. Fogyasztáshoz forrás közeli állapotba melegítsük, de vigyázzunk, ne forraljuk, mert akkor elvész a tea C-vitamin tartalma. A készítéshez üvegből készült edényt használjunk, esetleg zománcozott oldalfalut. Ez az egy evőkanálnyi csipkebogyó egy csésze teához szükséges.

Hatása

Egyes tévhitek arról szólnak, hogy a vitamin és a hatóanyag a magokban található. Ez nem teljes mértékeben igaz, viszont nem is feltétlenül hamis. Habár a magokban is vannak pozitív hatással bíró anyagok és a magokból készült főzet is rendkívül egészséges hólyagártalmak ellen, a húsban található anyagok az igazán hasznosak. A csipkebogyó húsa segíthet a vese és különböző hólyag problémák ellen, hasmenés ellen, izom görcsöket oldhat, csökkenti a gyulladásokat, serkenti a vérképzést és még enyhe nyugtatóként és fertőtlenítőként is szolgál.

Hatóanyag

Nem csoda, hogy ennyi minden ellen használható a csipkebogyó, hiszen tele van egészségesebbnél egészségesebb anyagokkal. Többek között igen magas a C-vitamin tartalma, az A vitamin tartalma, a B1, B2, B3 tartalma, sok kalciumot, káliumot, nátriumot és magnéziumot rejt magában.

A csipkebogyó már a korai orvoslásnak is a szerves részét képezte és ez a mai napig így van. Hasznos lehet akkor is fogyasztanunk, amikor éppen nem vagyunk betegek, annak érdekében, hogy immunrendszerünk megfelelően funkcionáljon és egészségesek maradjunk. A hűvös őszi hónapok beköszöntével nem árt, ha növeljük a C-vitamin bevitelünket. A hideg téli napokon pedig amúgy is jólesik néha egy forró finom ital. Legközelebb mindenképpen jusson eszünkbe a finom és egészséges csipkebogyó tea.

Ajánlott cikkek