Ismerjük meg a kasvirágot

A kasvirág rengeteg különböző színben pompázhat, ha jól választjuk meg a fajtát. A Cheyenne spirit például narancssárga, sárga, piros, lila és fehér virágokat is hoz. Ez a különleges tulajdonsága miatt 2013-ban díjat is nyert az évelő virágok versenyén, amelyet pompás színei miatt teljesen megérdemelt. Nem csupán kertünk dísze lehet, hanem alkalmas vágott virágnak is. A virágának átmérője 8 centiméter, szára pedig 60 centiméter hosszú.

A kasvirág, mint otthonunk dísze

A virágának enyhe illata nem túl tolakodó, de magához csalogatja a méheket és a pillangókat, akik aztán megkezdik munkálataikat a beporzásban. A kasvirág nyaranta és ősszel virágzik, a fagyást és a szárazságot is jól tűri, strapabíró virág, habár neki is vannak preferenciái: a napos, szélvédett és meleg helyen fejlődik a legjobban, talaj szempontjából pedig a tápdús, laza szerkezetű, humuszos talajokban érzi magát a legjobban, ezért ültetéskor lazítsuk fel a talajt egy ásó segítségével. Amennyiben szaporítani szeretnénk, a magvetéssel kell próbálkoznunk. Ha a felszínre vetjük a magokat január végén, 20 fokon körülbelül 2 hét alatt már ki is kel virágunk.

Érdekes tény róla, hogy a tudományos, görög neve echinos, amely jelentése sün, ez a név pedig onnan alakult ki, hogy a növény elvirágzása után tüskésnek tűnő barna gömb marad fészekvirágzatából. A virág az őszirózsafélék családjába tartozik, angolul coneflowernek hívják, németül pedig Sonnenhütének.

A kasvirág, mint gyógynövény

A Magyarországon elterjedt kasvirág tudományos neve Echinace purpurea, azaz bíbor kasvirág, amely Észak-Amerikából származik. Ez a fajta gyógyhatásai miatt híresült el: immunerősítő tulajdonságú, emiatt már az indiánok is arra használták, hogy a fertőző betegségeket leküzdjék vele. Itthon a növény szárát és gyökerét használják fel gyógynövénynek.

A növényben található poliszacharidok és az alkamidok miatt gyulladások kezelésére is bevált, a gyökér kivonatából készült készítményeket pedig pattanásos bőr ellen is előszeretettel alkalmazzák, szájon át bevéve. Számos kísérlettel kimutatták azt is, hogy amennyiben kasvirágkivonatot alkalmazunk felsőlégúti fertőzések esetén, a gyógyulási idő jelentősen lerövidülhet, azonban ehhez az kell, hogy már az első tünetek megjelenésekor elkezdjük a készítmény szedését, mert az időben elkezdett kezelés enyhíti a tüneteket is a megrövidült gyógyulási idő mellett.

Ajánlott cikkek