Hatással lehetnek-e a növényvédő szerek a méhekre?

Természetesen minden növényvédő szer hatással van a növény közvetlen környezetében lévő élővilágra. Elterjedt vélemény, hogy a növényvédő szerek mérgezőek a méhekre, ezért virágzáskor nem szabad permetezni. Mielőtt egy permetszer forgalomba kerül, több, különböző vizsgálaton megy keresztül, melyek keretein belül megfigyelik a méhekre gyakorolt hatását is.
A szerek méhekre gyakorolt hatása alapján három különböző kategóriába sorolhatóak.

A méhekre nem veszélyes szerek

Méhekre nem veszélyes szerek (ezeket nem kell jelölni)
Az ebbe a kategóriába sorolt szerek a méheknek egyáltalán nem károsak, így a növény fejlődésének bármely stádiumában használható. A szabad forgalmú gombaölőszerek is ebbe a kategóriába tartoznak. Ezek gyümölcsfákon is alkalmazhatók, ha szükségét észleljük. Ebbe a kategóriába tartoznak a következő növényvédő szerek: Teppeki, Nissorun, Dimilin, Sanmite, Runner, Pirimor, Dipel, Mospilan. Ezek a szerek a méhek károsítása nélkül a növények bármely életszakaszában felhasználhatóak korlátozások nélkül.

A méhekre mérsékelten veszélyes szerek

Az ebbe a kategóriába sorolt szerek a növények felszínén közepesen mérgezőek a méhek számára. Ezeknek a szereknek a permetezésére korlátozások vonatkoznak. Csak a méhek aktivitásán kívül eső időtartományban lehet velük permetezni. Ezt a technikát méhkímélő technológiának nevezik a mezőgazdasági gyakorlatban. Az eljárás szerint csak naplemente és este 23 óra között lehet permetezni a szert. Az éjszaka folyamén felszívódik és másnap nem kelt káros hatást a méhekben. Fontos, hogy a szer a méhrepülés kezdetéig felszívódjon, így ezeket 23 óra után semmiképpen se használjuk.

A méhekre kifejezetten veszélyes szerek

Az ebbe a kategóriába tartozó szerekkel virágzó növényeket szigorúan tilos permetezni, ugyanis rendkívül káros hatással vannak a méhekre. A szer használata akkor is tilos, ha az a növény ugyan nem virágzik, amire használni szeretnénk, de közvetlen közelében vannak virágzó növények. Ebbe a kategóriába tartozó szerek a Trebon, Actara, Chess, Sherpa és Apacs. Ezekkel rendkívül legyünk körültekintőek, hogy mire és mikor használjuk. Még virágzó gyomnövényre sem szabad permetezni.

Ha ezeket a leírtakat észben tartjuk és permetezés előtt tájékozódunk a permetszer összetételéről és megfelelően alkalmazzuk azt, biztosan nem fogunk kárt okozni a méhekben. Ez rendkívül fontos, hiszen beporzó képességük elengedhetetlen a gyümölcsfáink és virágaink számára.

Ajánlott cikkek