A mandula fogyasztás előnyei

A mandula egy csonthéjas termés, de gyakran az azt termő mandulafára is így utalnak röviden. Nem véletlenül vált legendássá a növény: a görögök termesztettek először mandulát, a rómaiak pedig „görög dióként” hivatkoztak rá. A görögök élelemként és gyógyszerként is fogyasztották, valamint mitológiai szempontból is jelentősége volt, hiszen az emberek isteni oldalát képviselte.

A mandula jellemzői

A mandulában 20% protein, azaz fehérje található, amely annyi, mint a húsban. Alkalikus hatású, mivel sok kalciumot, magnéziumot, káliumot és foszfort tartalmaz, ezek összes részaránya 2,6 mg/100 g. Legfontosabb nyomelemei a vas, a mangán és a cink. Telítetlen zsírsavtartalma 65%, amely palmitin-, palmitol-, sztearin-, olaj- és linolsavból tevődik össze, és 15% oldható rostot tartalmaz, amely csökkenti a koleszterinszintet a vérünkben. B1-, B2-, B6- és E-vitaminban is gazdag, amely antioxidáns hatással bír, ezáltal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, a kálium pedig megakadályozza a szívinfarktus kialakulását.

A teljes antioxidáns kapacitás angolul Total Antioxidante Capacity, vagyis TAC. 30 gramm mandulának a TAC értéke 1300 milimol. A teljes antioxidáns kapacitást hatáserősség szerint négy kategóriába sorolhatjuk. 0-499 milimol között a hatáserősség kicsi, 500-999 milimol érték között közepes, 1000- 1999 millimol között erős, 2000-14000 milimol között pedig nagyon erős a hatás. A mandula ezek alapján az erős kategóriába tartozik a maga 1300 milimolnyi TAC értékével.

A belső, barna, vékony maghéj ehető, és nem is érdemes eltávolítani, ugyanis rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Mindezek mellett a mandula külsőleg is csodaszer: amennyiben fürdés után a még nyirkos testünket mandulaolajjal kenjük be, megelőzhetjük vele a napégést az E-vitamin tartalma miatt, vagy pedig, ha már megtörtént a leégés, kezelhetjük vele a leégett bőrt.

Miért jó mandulát enni?

Viszont a növénynek nem csak a jótékony hatásai legendásak. A görög legenda szerint Démophon, Théseus és Phaedra fia eljegyezte szerelmét, Phyllis-t a trójai háború idejében, de haza kellett mennie az esküvő előtt, hogy segítse apját. Azonban nem ért vissza Démophon a megbeszélt időben, és Phyllis nagy bánatában egy fára felakasztotta magát. Az istenek Phyllis-t mandulafává változtatták, amely virágozni kezdett, amikor Démophon visszatért.

Ajánlott cikkek