Miért más a színe a barna csiperkének?

Sokan úgy tartják, hogy a barna csiperke ugyanaz, mint a fehér csiperke, csupán a színe más, azonban ez nem így van. Rendszertanilag a két faj igencsak távol áll egymástól, a barna csiperkének sokkal közelebbi rokonai például a rókagomba, a trombitagomba, a galambica és a galóca.

A legfontosabb különbségek

Hogy mi mindenben különbözik a barna csiperke a fehértől? Egyrészt a színéből: ez a legszembetűnőbb különbség, még akkor is tudhatjuk ezt, ha még életünkben sem láttunk gombát, csupán a nevüket boncolgatva nem olyan nehéz rájönni, hogy ez bizony két különböző színű gomba. A barna szín viszont főzés után még sötétebbé válik, ezek után pedig már végképp könnyű a két gombafajt megkülönbözetetnünk egymástól.

További különbség még, hogy a barna csiperke húsa a fehérhez képest sokkal szilárdabb, keményebb állagú.A barna csiperke íze sokkal zamatosabb, intenzívebb, az ételekben sokkal dominánsabb, ezért sokan úgy tartják, hogy rokonságban áll a vargányával, azonban ez egyáltalán nem így van.

A barna csiperkének és a vargányának még annyi köze sincs egymáshoz, mint a barna és a fehér csiperkének. A barna csiperke termőképessége kisebb, mint a fehéré. A barna csiperke mellett szól még egy nagyon fontos érv, mivel sok helyen a fehér csiperkét leszedik és vegyszert permeteznek rá, hogy meggátolják annak megbarnulását, így egyáltalán nem mondható bionak a barna csiperkével szemben.

Közös tulajdonságok

Habár fent számos különbséget felsoroltunk, a két csiperke fajban azért sok közös jellemző is van. Kapcsolatuk hasonlónak mondható, mint az, ami a piros Jonatán és a sárga Golden Delicious alma között van.

Csiperkéből többféle létezik, a közönséges csiperke például általában legelőkön lelhető fel, de ismert még az erdei csiperke, amely szintén barna színű, valamint a réti csiperke, amelyek gyakori lelőhelye könnyedén kitalálható a nevükből. A csiperkét termeszteni is szokták, ez a boltokban is megvásárolható változat. A termesztett csiperke törzsalakja kétspórás, melynek a neve tudományos nyelven Agaricus bisporus var. bisporus. Ennek a csiperkének több változata fordulhat elő.

Az Agaricus bisporus var. albidus nevezetű az a termesztett csiperke, amely fehér színű, míg az Agaricus bisporus var. avellanus termesztett, de barna színű. A harmadik termesztett változat az Agaricus bisporus var. perrubescens, amely folyami öntéstalajokon tenyészik, húsa pedig vöröslő.

Ajánlott cikkek