Ezt fogyasszuk az esti nassoláskor

Bizonyára mindannyian hallottuk azt az elvet, vagy akár még követjük is, hogy nem szabad este ennünk, amennyiben fogyni szeretnénk. Sokan este 5-6 után már nem esznek, mert úgy gondolják, hogy ezzel elérhetik a nyári álomalakot, azonban ez nem teljesen így van.

Tévhitek az esti nassolásról

Amikor nem eszünk, lelassul az anyagcserénk, sőt, a szervezetünk akár az izmokat is elkezdheti lebontani. Tehát, habár valamennyi súlyt vesztünk, nem a zsír fog csökkenni, hanem az izomzat, így arányaiban még zsírosabbak is leszünk. A mérleg talán kevesebbet mutat majd, de nem leszünk formásabbak. Mindezek mellett egyértelműnek tűnhet az is, hogy amennyiben nem eszünk, éhesek leszünk. Ezzel viszont az járhat, hogy később többet eszünk majd, vagy akár éjjel állunk neki enni, ráadásul kevésbé egészséges dolgokat.

Mit ehetünk este?

Ezért az esti koplalás helyett inkább kövessük az alábbi tanácsokat vacsoránk megválasztásakor!

Kerüljük a szénhidrátot!

Lefekvés előtt ne fogyasszunk szénhidrátot, különösen azokat ne, amelyek inzulin szint emelkedéshez vezetnek, azaz a péksütemények és a cukros ételek. Habár a fogyáshoz alapból jobb, ha elkerüljük ezeket az étteleket, alvás előtt még kevésbé érdemes őket fogyasztanunk, ugyanis nagy valószínűséggel a vacsora és az alvás között nem lesz már olyan mozgás, amivel lemozogjuk a szénhidrátokat, másrészt pedig alvás közben lelassul az anyagcserénk is.

Ne együnk gyümölcsöt!

A gyümölcsben található gyümölcscukor gyors felszívódású és emiatt könnyebben lerakódik zsírként, ezért a gyümölcsöt ideális esetben inkább edzés után fogyasszuk el.

Fogyasszunk zsírt!

Természetesen a jó zsírokat kell fogyasztani este, mivel laktatók és lassítják a táplálék megemésztődését, vagyis később leszünk újra éhesek.

Egyértelműen ezt mindenkinek magától kell kitapasztalnia, hogy mi esik jól neki este, és nem árt, ha lefekvés előtt 1-2 órával már nem eszünk, de az alábbi ételeket nyugodtan fogyaszthatjuk vacsorára.

Fehérjedús ételek

A minőségi fehérje, a sovány húsok, a halak, és tojásfehérje például remekül felkészíti testünket az éjjeli koplalásra.

Zöldségek minden mennyiségben

Friss zöldségekből szinte bármennyit ehetünk, a bab és a lencse például még fehérjében is gazdag, azonban a burgonyát és a kukoricát jobb, ha elkerüljük.

Jó zsírok fogyasztása

Az olajos magvak, az olíva olaj, a kókuszolaj és az avokádó egészségesek, laktatnak és a magokban például a fehérjetartalom is magas. Azonban ne feledjünk ezek esetében mértéket tartani, és lehetőleg sótlan formában fogyasztani.

Ajánlott cikkek