Hiányzik a motiváció a testmozgásra?

Még akkor is, ha határozott elkötelezettséggel léptünk be az új évbe a rendszeres edzés mellett, gyakran kiderül, hogy idővel lelkesedésünk és ezáltal a fitneszklub látogatásának gyakorisága szisztematikusan csökken. Tehát hogyan lehet túlélni a motivációs válságot? A kételkedés pillanatai és a továbbképzés iránti motiváció csökkenése normális, és ez még a testmozgás legnagyobb rajongóival is megtörténik. Fontos azonban tudni, hogyan kell kezelni. Az alábbiakban bevált módszereket mutatunk be.

Célok kitűzése és jutalmazás

Ha tájékoztatjuk a környezetet edzési terveinkről vagy étrendünkről, akkor nehezebben tudunk visszavonulni tőlük. Miért? Mert ezentúl nemcsak a lelkiismeretünk emlékeztet bennünket esetleges következetlenségünkre, hanem a barátok meglepett pillantása vagy rosszindulatú megjegyzései is. Írjuk fel a célt egy papírra, és akasszuk fel jól látható helyre: íróasztalra a munkahelyen, tükörre a fürdőszobában és egy hűtőszekrény ajtajára. Ennek köszönhetően célunk egész nap elkísér minket, és nehezebben fogjuk elfelejteni, amit megígértünk magunknak.

Örüljünk erőfeszítéseinknek némi örömmel. Tudjuk, hogy a legnagyobb jutalom a cél elérése lesz, de nem árt azon gondolkodni, hogy megünnepeljük azokat a kis győzelmeket, amelyek erre a célra vezetnek minket. Ez a módszer nagyszerű motivátor, mert gondolatainkat a közeli örömre irányítja, és nem a vállalt akció nehézségeire. Finomított desszert hetente egyszer „tiszta” étrendre minden nap? Egy nap a gyógyfürdőben a rendszeres edzés egy hónapja alatt? 

A cél vizualizálása és a kudarcélmény feldolgozása

Arról van szó, hogy kreatívan vonzza fantáziánkat. Ez egy bevált módszer, amelyet pszichológusok és edzők ajánlanak – nemcsak a képzés keretében. Gondoljuk át, milyen lesz az életünk, amikor elérjük célunkat. Képzeljük el, hogyan fogjuk érezni magunkat a testünkben, mennyire szórakoztató lesz a ruhatárunk cseréje.

Az ilyen megjelenítés kétszer is elgondolkodtat minket, mielőtt a következő edzés kihagyása mellett döntünk. A negatív következmények egyfajta veszteséget jelentenek, és az emberek nem szeretnek veszíteni. Ezért az a tudatosság, hogy ha nem hajtunk végre egy adott intézkedést, bizonyos veszteséget kockáztatunk, ez arra ösztönözhet minket, hogy tegyük meg ezt a lépést, és így elkerüljük ezt a veszteséget.

Ajánlott cikkek