A bodzatermesztésről

A bodza illata igazi nyári érzést sugároz, a virágából készülő bodzaszörp citrommal az egyik legjobb frissítő a forró napokon, virága emellett gyógyító hatással is rendelkezik, termése pedig sötét színű élelmiszerfestéket biztosít. Északon és Közép-Európában termesztik ipari ültetvényeken.

Fajok

Három faj honos Franciaországban, termesztés szempontjából a fekete bozda, azaz a ambucus nigra L. érdekes, amely folyópartokon fellelhető. Sokáig él, és akár 5-6 méter magasra is megnőhet. A többi fajta a piros bodza, idegen nevén a Sambucus racemosa, valamint a földi bodza, azaz a Sambucus ebulus L.

Metszés

Az ültetett növények 5×3 méteresre vagy 5×4 méteresre nőnek meg, általában kehelyhez hasonló alakjukról könnyen felismerhetők. Az évi metszés során tíz darab 2 méter hosszú vesszőt hajlítanak le, amelyeket aztán a következő évben a leívelődesnél eltávolítanak. A növényt a levéltetű (Aphis sambuci) és a Botrytis cinerea ellen kell kezelni.

Betakarítás

A bozda betakarítását kézzel végzik, valamint ollóval. A gyümölcsök csokra, azaz a tányér levágásával kezdik, majd azt kisebb részekre bontják. A szétválasztás oka az, hogy a zöld kocsányrészek mérgező anyagot tartalmaznak. A gyümölcsöt ezután gyorsan lehűtik majd a feldolgozóba szállítják.

Egy fő egy óra alatt átlagosan 60 kilogrammot tud leszüretelni, amennyiben a tányért egyben vágják le. Ez a szedési teljesítmény némileg lecsökken 30-40 kilogramm/fő/órára, ha a tányérkat kisebb részekre kell darabolni. Minden munkát a földön állva végeznek a szüretelők, a túl magas vesszőket levágják, és úg szedik le róla a gyümölcsöt. Hektáronként 15-20 tonnányi termést képesek leszüretelni, a betakarítás pedig ötszáz-hatszáz órát vesz igénybe augusztus végén.

Festékanyag

A bodzában található festékanyag nagyon tartós, így nem javasolt a kedvenc pólónkban végezni a betakarítást. A gyümölcsben található többek között az antocianin, a sambucianid, valamint számos aminosav, valamint a kocsány tartalmaz sambunigrosidot, amely mérgező, és az éretlen gyümölcsben fellelhető, ezért mindenképp meg kell várni a szedéssel, amíg a gyümölcs megérik.

Hogy biztosra menjenek, a kipréselt levet száz fokosra melegítik fel, amely mindenképpen elpusztítja a méreganyagot. Ez az oka annak, hogy a betakarítást cizellázva végzik, ugyanis ezáltal csökken a méreg mennyisége. Viszont egy kevés kocsány könnyebbé teszi a lé kipréselését.

Ajánlott cikkek