Így old meg kiskutyád 3 legidegesítőbb szokását

A Te kiskutyádnak is vannak olyan szokásai, amelyek idegesítőek? Ugatás, ugrálás, ásás. Ismerősek? Jellemzően kölyökkorban jelennek meg ezek a viselkedések és ha nem kezeljük időben, akkor felnőtt korukra is megmaradnak. Szerencsére nem kell ezzel együtt élni, van megoldás!

„Egy-egy viselkedési probléma megszüntetése nem egyszerű feladat egy kutyánál” – nyilatkozta Bánhegyi Dániel, budapesti kutyatréner. Amennyiben nem vagyunk rutinos kutyások érdemes mindenképp tréner segítségével nekivágni a probléma megoldásának. Ezzel elkerülhetjük, hogy elmaszatoljuk a kérésünket a kutya felé.

Ettől függetlenül van három olyan tipikus probléma, amiről érdemes beszélnünk és az esetek döntő többségében egyszerű a megoldás. Ha azt tapasztalod, hogy ezek a tippek nem válnak be se add fel, fordulj szakemberhez!

#1: Kutyaugatás

A túlzott ugatás egy bonyolult viselkedései probléma és számos oka lehet.

Nézzünk néhány példát:

  • Ha a kutya megugatja a lakásba érkező vendégeket azt minden bizonnyal félelemből vagy bizonytalanságból teszi. Itt elkerülhetjük a problémát azzal, hogy nem engedjük az új vendégek közelébe a kiskutyánkat, de a legjobb megoldás az, ha biztosítjuk neki a lehetőséget, hogy új emberekkel megismerkedhessen és bizalmat építhessen feléjük.
  • Van az a fajta ugatás, amikor figyelemfelkeltés az ok. Például szeretne menni sétálni, éhes vagy egyszerűen csak a figyelmedre vágyik. Bármikor, amikor erre reagálsz megerősíted ezt a fajta viselkedést és egyre többször fogja csinálni. Figyelj arra, hogy ne jelezz számára vissza erre a viselkedésre, helyette próbálj neki alternatív viselkedési formát javasolni és támogasd benne.

#2 Ásás

Az ásásnak szintén különböző okai lehetnek:

  • Egyszerűen csak mókás! Különösen, ha terrier vagy retriver típusú kutyád van ismerős lehet az ásás. Ne felejtsük el, hogy kiskutyánk génjeiben van ez a viselkedési forma, tehát nem egyszerű dolgot kérünk tőlük. Itt a legjobb megoldás, hogy ha biztosítunk számára egy területet ahol mindig áshat és ha máshol kezdené el, átirányítjuk onnan.
  • Ennél a típusú problémánál is gyakori a figyelemfelkeltés, mint indok. Ha a kiskutya unatkozik, nem éri elég inger, akkor feltalálja magát. Fontos, hogy nekünk kell biztosítani, hogy kiskutyánk energiáit le tudja vezetni. Ha ezt biztosítjuk neki, akkor várhatjuk el tőle, hogy ne ásson.

#3: Ugrálás

Az ugrálás talán az egyik leggyakoribb viselkedési forma. Sokakat zavar, másokat nem. Mindenesetre abban egyetérthetünk, hogy az igen kellemetlen lehet, ha idegenekre kezd el ugrálni sáros mancsaival.

Két szuper megoldásunk van ehhez is:

  • Az ugrálás nem működik: Legtöbbször kapcsolatfelvételhez használják a kiskutyák ezt a megoldást. Mutassuk meg nekik, hogy nem érnek el vele semmit: mozogjunk ki a felugrálásból vagy akár finoman lökjük le. Semmiképp se simogassuk meg érte!
  • Legyen helyette egy másik jelzés: Kiváló megoldás, ha megtanítjuk felugrálás helyett miként viselkedjen. Például, ha azt szeretné, hogy valaki megsimogassa, akkor nem a felugrálás a megoldás, hanem az, ha szépen leül.

Fontos, hogy minden ilyen problémamegoldásnál következetesnek kell lennünk, másképp nem fog működni. Ha elakadtunk ne féljünk segítséget kérni!

Ajánlott cikkek