Igazi csoda, hogy a nagykonyhák minden nap el tudnak minket látni étellel

Minden egyes nap több százezer magyar felnőtt és gyermek étkezik a nagykonyhákon, legyen szó üzemi konyháról, iskolai menzáról vagy kifőzdéről valamelyik plázában, piacon. Ezen helyek nélkül gyorsan megállna az élet, hiszen önmagunknak kellene megoldani minden egyes nap a meleg étkezést. A pizzériák és más helyek hamar bedőlnének, ha ez a hatalmas tömeg rájuk zúdulna, így csak bízni tudunk abban, hogy az ipari konyhák még jó ideig velünk maradnak.

De hogyan képesek arra, hogy ennyi ételt minden nap hibátlanul elénk tegyenek? Mi szükséges ehhez? Erről szól ez a bejegyzés.

Az ipari konyhák csak nagyméretű gépekkel képesek ellátni a feladatukat

Egy ipari konyhában az egyik legrémisztőbb dolog, ha a munkához használt gépek leállnak. A vendégeket nem fogja érdekelni, hogy éppen kiesett az ipari sütő vagy valamelyik gáztűzhely, ezért minden problémát menet közben kell megoldani.

Természetesen a legjobb az lenne, ha minden készülékből lenne cseredarab, de az viszont nem lenne gazdaságos, így maradnak a hosszú évek tapasztalataiból merített módszerek. A sütő leállása részben pótolható az ipari tűzhely bevetésével, a fehéredény vagy feketeedény mosogatógép tönkre menetelekor SOS-ben be kell hívni a kézi mosogató kollégákat, akik a mosogató medence segítségével ki tudják küszöbölni a hiányt.

Jóval nagyobb a baj, ha a szakképzett munkaerő sem áll rendelkezésre, ekkor ugyanis hiába működnek a gépek, ha nincs, aki kezelje őket. Egy tapasztalt konyhafőnök eléggé agilis ahhoz, hogy ezeket a problémákat megfelelő módon orvosolja, míg a cégvezetőnek kell biztosítani azokat az anyagi és dologi feltételeket, ami egy jó ipari konyha működéséhez elengedhetetlen.

Bár nem látjuk, de nap mint nap ez történik szerte az ország több ezer nagykonyháján, hiszen krízisek mindig vannak, a vendégek viszont mindig éhesek, ezért a munka nem állhat le.

Ezért legközelebb a sorban állás közben gondoljunk arra, hány ember összehangolt erőfeszítése állhat amögött, hogy megkapjuk a megrendelt étel, és miközben az üres tányérokat visszavisszük a gyűjtőpontra, azon is elmerenghetünk, hogy másnak még mindig nem ért véget a konyhai munka. Így lesz az előkészítéstől, a főzésen-sütésen át, egészen a mosogatásig egy olyan működő rendszer, ami garantálja a tömegek ellátását.

Ajánlott cikkek